22 Temmuz 2010 Perşembe

Siyasette tutarlık

Isı ısınmış. Nem deseniz iyice nemli. Ardından malum; sis-pus... Ortalık sus-pus... Düşman uyumaz, su uyur... Katibimin gözleri mahmur...

Siyasi olarak Irak’ın bütünlüğü diye, şu anda ne içerdiği belirsiz bir dış politikamız var, fakat aynı Irak’ın kuzey kısmı uluslararası toplumda özerk olarak kabul edilmekte! Bu bölgenin yöneticisi, başkanı, lideri artık ne derseniz, Türkiye’yi resmi olarak ziyaret ediyor, Başbakan ve dış işleri bakanıyla görüşüyor, fakat görüşmelerde Irak bayrağı kullanılmıyor? Bu tip görüşmelerde her iki tarafın da bayraklarının kullanılması genel eğilim olduğu halde, bu sefer sadece Türk bayrağı var, Irak bayrağı yok! Barzani için farketmez, kim takar Irak bayrağını diyebilir. Fakat Türkiye için bunun anlamı ne? Biz Irak’ın bütünlüğünü savunuyoruz ama sizi de kırmak istemeyiz diye bir siyasi anlayış ve davranış olabilir mi? Yoksa bu hareketin anlamı; biz aslında orada Kürdistan kurulduğunun farkındayız ama ne yapalım siyasi geleneğimiz böyle! Takiye yapmaktan kendimizi alamıyoruz mu demek?

Diğer yandan, Irak'ın bütünlüğü diye bir siyasi görüş ne kadar gerçekçi? ABD güdümündeki Irak merkezi yönetimi PKK terörü ile ilgili hangi konuda bize yardımcı oldu? En son ne zaman bir devlet gibi davrandı? Sınır komşumuz gerçekte Irak mı? Güneydoğumuzda Irak yerine Kürdistan’la komşu olsak ne olur? Bence iyi olur. Yokmuş gibi davranmaktan kurtuluruz. Hiç olmazsa siyasi bir muhatabımız olur. Zamanla bir devlet gibi davranmayı da öğrenirler. Dostluk isterlerse dost oluruz. Onların zenginliği bizim zenginliğimiz, bizim zenginliğimiz onların refahı olur. Terör onların (devlet olarak) menfaatine değil, zararına çalışan bir olgu haline geldiğinde, onlar da kendilerine çeki düzen vermek zorunda kalırlar. Türkiye ve Kürdistan’ın ortak menfaatleri ön plana çıkar. Fakirlik ve terörde değil, zenginlikte buluşuruz. Yok, olaylar tersine gelişir, bir tehdit haline gelirlerse de kiminle savaştığımızı biliriz.

Zaten bilmem kaçıncı kuzey paraleli hesaplarıyla ortaya çıkan “de facto” durum da bu değil mi? Kürdistan Bölgesel Yönetimi filan?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder